Ik kies mijn slaapgelegenheid

Ik bereid mijn vakantie als ecotoerist voor en ontdek de andere slaapgelegenheid opties, zoals ecolodges, verblijven op een biologische boerderij of zelfs een nacht in de bomen…
Er bestaat echt veel keuze, ongeacht de comfort- of bugetcriteria.
Op Sardinië, is het agrotoerisme goed ontwikkeld en biedt het een leuk en aangenaam alternatief!

Ik let op wat ik meeneem op reis

Ik neem milieuvriendelijke producten mee: oplaadbare batterijen, producten zonder verpakking, zeep en biologisch afbreekbare zonnebrand creme... In mijn bagage beperk ik de verpakkingen die zullen achterblijven.
Corsica zegt "Nee tegen plastic tassen": ik neem herbruikbare boodschappentassen mee.

Ik kies mijn activiteiten uit

Sport en activiteiten die minder vervuilen, ontdekken van de natuur, bescherming van bedreigde diersoorten, vrijwilligerswerk met verenigingen… Mijn voorkeuze gaat naar activiteiten die weinig impact hebben op het milieu en draag zo bij tot de bescherming ervan.

Ik vergeet de auto tijdens de vakantie

Ik geef de voorkeur aan fietsen of wandelen voor kleinere uitstappen of voor de ontdekking van het eiland! Op Mallorca, zijn er vele fietsroutesen fietspaden.

Ik bespaar op water en energie

Op reis, net als thuis bespaar ik water en energie... Neem liever een douche (50 liter) in plaats van een bad (150 liter).
Ik geef mijn tuin ‘s avonds water wanneer de verdamping minder strek is: 50% waterbesparing.
Ik gebruik de dubbele spoelknop van het toilet.
Op hotel vraag ik dat mijn handdoeken of lakens niet elke dag worden verschoond. Het wassen van deze items verbruikt veel water en elektriciteit en draagt toe aan de vervuiling van het water.
Ik lucht de woning regelmatig zodat ik geen gebruik hoef te maken van de airconditioning.

Ter plaatse, eet ik lokaal

Op Corsica, Sardinië, de Balearen eet ik ‘lokaal’ en kies ik mijn producten goed uit!
Op deze prachtige bestemmingen is er een grote keuze aan lokale producten: vleeswaren, kazen maar ook groenten en fruit uit de regio...
Dankzij de lokale producenten en de lokale markten heeft u de keuze uit kwaliteitsproducten. Deze producten met korte toeleveringsketen zijn gunstig voor de economische ontwikkeling van het eiland.

Ik respecteer het milieu

Ik respecteer de afbakening van paden zodat de fauna en de flora niet beschadigd raakt.
Ik gooi nooit een sigarettenpeuk op de grond en heb steeds een zakasbakje bij!
Laat nooit glas achter! Flessen of scherven op de grond, kunnen als vergrootglas werken en brand veroorzaken. In de zomer zijn kampvuren en barbecues verboden!

Ik bescherm de fauna en flora

Op het strand, gebruik ik biologisch afbreekbare zonnebrandcreme in plaats van olie. Olie veroorzaakt een film op het water die de fotosynthese van algen belemmert.
Tijdens het duiken, let ik op dat ik het koraal niet beschadig met mijn vinnen of door erop te lopen.
Sommige mariene soorten zijn beschermd zoals, parelmoer, de grote zeeslak, de zeebaars, de zeesprinkhaan of de forel. Vissen is dus verboden! Tijdens het vissen moeten te kleine vissen terug in het water worden gegooid. Ik vermijd de boot aan te leggen op Posidonia-weiden, die essentieel zijn voor de reproductie van vissen.
De zee is geen stortplaats! Gooi vooral geen plastic tassen in het water: dolfijnen en schildpadden verwarren deze met kwallen en kunnen erdoor stikken.
Ik loos de inhoud van het tank en het toilet van mijn boot enkel in de daarvoor bestemde ruimtes.
Ik gebruik enkel biologisch afbreekbare producten wanneer ik in een rivier zwem. Ik zwem niet in meren omdat de natuurlijke omgeving er kwetsbaar is.

Ik sorteer mijn afval

Op vakantie doe ik ook aan selectief sorteren.
Op het strand of tijdens een wandeling, laat ik geen papier, blik of plastic tas achter. Ik neem mijn afval mee en zoek een gepaste vuilnisbak.

Ik maak mijn kinderen milieubewust

Op vakantie leg ik aan mijn kinderen het belang uit van dagelijkse eco-gebaren. Ik laat hen de natuur observeren, zodat ze deze zouden willen beschermen. Het is nooit te laat om goede gewoonten te leren!